Kącik Kulinarny Boom'a

Miejsce, gdzie każdy może pochwalić się swoimi rysunkami, zdjęciami, grafiką etc.

Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez BOOM! » 1 lut 2012, o 18:41

Pichci się to i tamto jak coś wyjdzie to wrzucę jakieś foto, żeby się podzielić ^^

Na dobry początek:
Obrazek

Ciasto jest mocno czekoladowe, z delikatnie chrupiącym wierzchem i lekko mokrym i ciężkim wnętrzem, czyli takie jakie powinno być ciasto czekoladowe. Jego głównym składnikiem są natomiast marchewki! xD
Obrazek
Nieziemski Kucharz!
Dyżurny aktor chłopięcy
"Boom!: Dmucha dwa na trzy sempai'e"
Natsu: "Boom...skarbnica wiedzy kulinarnej"
Avatar użytkownika
BOOM!
Administrator
Aktorzy
Beta Tester
Dialogista
Dźwiękowiec
 
Posty: 723
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 17:31
Mikrofon: Blue Snowball

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Mru » 1 lut 2012, o 19:20

Łooo, carrot cake ^^. Łooo, bazylia(?) ^^. Gratuluję :D. A jakieś przepisy będą ujawniane, czy mamy próbować rekonstruować Twoje dzieła jeno na podstawie zdjęć :P?
Avatar użytkownika
Mru
Wokaliści
Aktorzy
 
Posty: 57
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 20:07
Mikrofon: Elecom 13756

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez BOOM! » 1 lut 2012, o 20:33

Od jakiegoś czasu chodził za mną cynamon i w normalnym wypadku skończyłoby się na szarlotce, ale to nie pora na jabłka więc:
Obrazek Obrazek
Oto Norweskie bułeczki cynamonowe

@Mru: Bazylia to inwencja mojej siostry, aby było ciekawiej na talerzu, a z braku świeżej mięty skończyło się na bazylii :D Taki konkurs na rekonstrukcje byłby niezły xD A tak serio jak ktoś jest zainteresowany jakimś przepisem to niech napisze, wstawiam od ręki.
Obrazek
Nieziemski Kucharz!
Dyżurny aktor chłopięcy
"Boom!: Dmucha dwa na trzy sempai'e"
Natsu: "Boom...skarbnica wiedzy kulinarnej"
Avatar użytkownika
BOOM!
Administrator
Aktorzy
Beta Tester
Dialogista
Dźwiękowiec
 
Posty: 723
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 17:31
Mikrofon: Blue Snowball

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Mru » 1 lut 2012, o 20:40

Ja bardzo chętnie wszelkie przepisy uzyskam, bo to co prezentujesz apetycznym się jawi :P. Co prawda mój piekarnik jest taki, że ledwo się w nim pizzę daje zrobić, więc dawno już nic nie piekłem, ale planuję sobie kiedyś kupić nowy, albo chociaż taki mały piecyk elektryczny XD.
Avatar użytkownika
Mru
Wokaliści
Aktorzy
 
Posty: 57
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 20:07
Mikrofon: Elecom 13756

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez BOOM! » 1 lut 2012, o 21:03

Norweskie Bułeczki Cynamonowe

Składniki na 20 bułeczek (zależy od rozmiaru):
600 g mąki pszennej (U mnie poszło dużo więcej)
100 g cukru (lepiej dać 70 g, nie wychodzi zbyt słodkie)
pół łyżeczki soli
21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych ( ze świeżych sugerują zrobić zaczyn, ale ja je po prostu rozkruszyłem)
100 g masła
400 ml mleka
2 jajka

Na nadzienie:
150 g bardzo miękkiego masła (wziąłem 50g rozpuszczonego i 50g roztartego miękkiego)
150 g cukru (jak w przypadku ciasta lepiej dać ok 120 g)
1,5 łyżeczki cynamonu

Na glazurę (niekoniecznie):
1 jajko

W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść (ręcznie lub mikserem). Ciasto powinno być gładkie i sprężyste (moje się do końca trochę się kleiło, ale ostrożnie z dodawaniem mąki, ponieważ jeśli damy jej zbyt dużo ciasto wyjdzie ciężkie i suche). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut, najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie z ciasta ująć 1/3 i rozwałkować na wymiar formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia). To będzie spód naszych bułeczek(Ja trochę przesadziłem, przez co bułeczki miały słuszny spód a były trochę mniejsze w objętości). Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 25 cm.

W międzyczasie wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce (a konkretnie na spodzie z ciasta). Powinno wyjść około 20 kawałków. Nie martwić się, jeśli nie zetkną się ze sobą, zrobią to podczas rośnięcia i w piekarniku. Ważne, by były symetrycznie rozłożone. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.

Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 230ºC, jednak trzeba ich pilnować. Jeśli będą zbyt szybko 'łapać' kolor, zwłaszcza z góry, a z boku będą wciąż blade - przykryć od góry folia aluminiową( u mnie wyszło po 10 min).
Najlepiej podawać ciepłe.

Przepisu na Carrot'a muszę jeszcze poszukać, dawno go robiłem.
Obrazek
Nieziemski Kucharz!
Dyżurny aktor chłopięcy
"Boom!: Dmucha dwa na trzy sempai'e"
Natsu: "Boom...skarbnica wiedzy kulinarnej"
Avatar użytkownika
BOOM!
Administrator
Aktorzy
Beta Tester
Dialogista
Dźwiękowiec
 
Posty: 723
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 17:31
Mikrofon: Blue Snowball

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Inu » 1 lut 2012, o 21:31

*w* Ale to wszystko świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje (*A*)~ Nie ma bata jak będzie kiedyś jakiś zlot HA to muszę spróbować Twoich wyrobów *w*


*idzie szukać czegoś w lodówce*
Inu
 

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Reina » 1 lut 2012, o 22:02

Wygląda naprawdę smakowicie. Szczególnie te norweskie bułeczki *A*

*drukuje przepis na nie*
Reina
 

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Mru » 1 lut 2012, o 23:37

Dziękuję, Boomie ^^.
Avatar użytkownika
Mru
Wokaliści
Aktorzy
 
Posty: 57
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 20:07
Mikrofon: Elecom 13756

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez Bunny_Kou » 2 lut 2012, o 14:52

Super pomysł z tym kącikiem kulinarnym :) Ja bym prosiła przepis na kurczaka z Sylwestra, bo moja matka nadal nie wierzy, że zjadłam coś z kurczakiem i nie umarłam ^^"
Bunny_Kou
 

Re: Kącik Kulinarny Boom'a

Postprzez BOOM! » 2 lut 2012, o 15:14

Właśnie wychodzę, ale jak tylko wrócę to wrzucę przepis na Generała ^^
Obrazek
Nieziemski Kucharz!
Dyżurny aktor chłopięcy
"Boom!: Dmucha dwa na trzy sempai'e"
Natsu: "Boom...skarbnica wiedzy kulinarnej"
Avatar użytkownika
BOOM!
Administrator
Aktorzy
Beta Tester
Dialogista
Dźwiękowiec
 
Posty: 723
Dołączył(a): 4 sty 2012, o 17:31
Mikrofon: Blue Snowball

Następna strona

phpbb31 themes

Powrót do Wernisaż

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron